Rubriky
Aktuality

Výprava s Tetčicemi do Křtin

Víkend ve dnech 19.5. – 21.5.2023 strávili naše Vlčata a Světlušky společně s Tetčickým oddílem na další výpravě. Tentokrát to bylo dále od domova a na dvě noci od pátku do neděle. Cílem byly Křtiny v Moravském krasu. Byla to taková malá příprava na tábor, který s Tetčicemi chystáme na léto a zároveň další možnost jak se lépe poznat a vyzkoušet si přespávání v jiném prostředí než doma a na klubovně.

V pátek navečer se náš oddíl vydal na cestu. Každý si pěkně nesl svůj batoh zabalený na víkend. Nechyběly také skautské košile a šátky. Ze Zbýšova nás odvezl autobus do Zastávky u Brna, kde jsme nastoupili do vlaku. Ten přijel s mírným zpožděním. V Tetčicích se k nám podle plánu přidal místní oddíl Vlčat a Světlušek, takže jsme byli kompletní. V Brně nám cestu trochu komplikovala páteční doprava a také dopravci. Nakonec na Staré osadě všichni v pořádku nastoupili do autobusu, který nás v pořádku dovezl do cíle. Ve Křtinách nám jako útočiště posloužila klubovna místních skautů, kteří nám ji na víkend půjčili a my jim za to moc děkujeme!

Ze soboty se vyloupl skutečně krásný den. Sluníčko svítilo a teplota byla tak akorát. Ideální den na výlet do přírody. Podle plánu naše kroky zamířili ze Křtin po modré turistické značce směrem na obec Habrůvka. Za ní nás cesta zavedla do údolí Křtinského potoka. Nálada byla výborná a cestu nám zpestřovaly hry. První větší zastávka byla u skalního masivu Býčí skála. Zde nás čekala obědo-svačina v turistickém stylu. Štangle Vysočiny, cihly Eidamu a k tomu krajíce chleba. Zelenou barvu nám doplnila okurka „hadovka“ :-). Myslím, že většina si náramně pochutnala. Po obědě, odpočinku a šifrovačce jsme šli obdivovat opravdu vysokou a mohutnou Býčí skálu.

Další zastávkou byl vývěr Jedovnického potoka. Naštěstí do něj nikdo nezahučel. Po krátké cestě údolím se před námi objevila jeskyně Jáchymka. Byla volně přístupná a kdo měl i neměl baterku ji šel prozkoumávat. Ti s baterkou měli trochu výhodu 😀.

Kousíček od této jeskyně děti objevily vyvěrající pramen, který po mírném svahu stékal do Křtinského potoka dole v údolí. To bylo ideální místo na odzkoušení, kdo má jaké vlohy ve vytváření potůčků, tvarování toku a stavění malých přehrad. Někteří byli tak šikovní, že se ani nezablátili. Ti kteří nebyli až tak šikovní si z toho nic nedělali. Počkali a po uschnutí zbytek odrbali 😀.

Cíl sobotního výletu pak už nebyl moc daleko. Po překonání potoka pomocí lávky se před námi objevila Stará huť u Adamova (Františčina huť), kde se v minulosti tavilo a zpracovávalo železo. Zde jsme posvačili zbytky „turistického“ menu a pak následoval průzkum hutní věže ze všech stran. Dokonce z ní byl i hezký výhled do okolí. Tak byla vysoká. Cestu zpátky nám zajistil autobus. Čekání na něj jsme si zkrátili hraním her ve stínu hutní věže.

Po návratu do klubovny ve Křtinách jsme si uvařili večeři. Podával se Buřtguláš.  Obavy vedoucích, že se toho uvařilo moc a nesní se to, byly liché a prakticky veškerý guláš byl sněden. Holt, když jsou zážitky a vydává se energie, musí se také znovu doplnit 😀.

Brzo v neděli ráno nás musel opustit Drobek. Abychom na zpáteční cestu autobusem byli co nejúspornější bylo rozhodnuto, že odveze holkám a klukům z Tetčic jejich batohy autem. Ihned ráno proto začalo velké balení. Všechny děti si pomáhaly. Po snídani nás čekalo ještě jedno dobrodružství – návštěva jeskyně Výpustek. Nachází se asi 2 km západně od Křtin. Dovedla nás tam bezpečně červená turistická značka. Jeskyně má bohatou, ale i smutnou historii. Objevena byla nejspíš v 17. století kdy ji navštěvovali „mastičkáři“, kteří nacházeli kosti pravěkých zvířat.  Na začátku 20. stol. sloužila jeskyně k těžbě fosfátových hlín, za 2. světové války jako továrna na letecké motory a za „Studené války“ v 60. letech bylo do jeskyně vestavěno tajné vojenské velitelství. Na konci prohlídky nám dokonce průvodci ukázaly nově nalezené kosti a tesáky jeskynních medvědů a lvů.

Po návratu nás čekal rychlý oběd, který nám všem připravila Makina. Pak už zbývala jen cesta domů. Pro jistotu jsme se rozdělili na dvě skupiny, abychom předešli problémům v dopravě. Naštěstí jsme nakonec všichni v pořádku dojeli domů.

Myslím, že jsme se všichni velice dobře stmelili, vytvořili nová přátelství a dozvěděli se zas něco nového o Křtinách a okolní přírodě. Už se těšíme na společný tábor!

Fotogalerii z výpravy naleznete zde.